Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Apandisit


Apandisit

İnce bağırsak ile kalın bağırsağın birleştiği kısmın alt bölümünde 7 cm'lik bir bağırsak parçası olan apandisin iltihaplanması ile oluşan hastalığa apandisit adı verilir. Şiddetli ağrılar ile meydana gelen apandisit hastalığı, enfeksiyona bağlı gelişir ve hayati sonuçlara dahi neden olabilir. Bu nedenle apandisit şüphesi yaratacak belirtileri bilmek ve dikkat etmek gerekiyor. Apandisit hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığı 10 ile 30 olarak belirtilir.

Apandisit Hastalığının Belirtileri

  • Özellikle karnın sağ alt kısmında oluşan şiddetli ve sürekli devam eden ağrılar
  • Kusma ve mide bulantısı
  • Sırt ağrıları
  • Kabızlık
  • Ağrı öncesinde oluşan iştahsızlık
  • Kimi hastalarda yüksek ateş ve baş ağrısı
  • Kalp atışlarında hızlanma
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Karın bölgesinde oluşan şişlikler ve gaz oluşumu

Karın Ağrısının Apandisit Nedeniyle Olduğunu Nasıl Anlarız?

Karın bölgesine hafifçe bastırılması sonucunda ağrı şiddeti artıyorsa apandisitten şüphelenilebilir. Apandisit nedeniyle oluşan ağrılar yürümeyi de zorlaştırır. Fetüs pozisyonunda yatıldığı zaman karın ağrısında azalma meydana geliyorsa, yine apandisitten şüphelenmek mümkün olacaktır. En doğru teşhis elbette tıbbi müdahaleler ile gerçekleştirilir. Doktor muayenesi sonucunda yapılacak kan tahlilleri, idrar tahlili ve röntgen filmleri ile kesin teşhis konulabilmektedir.

Apandisit Patlaması Nedir?

Apandisit hastalığının tedavisi genellikle ameliyat ile sonuçlanır. Ameliyatın gecikmesi ile birlikte enfeksiyon iyice yayılma gösterir ve bağırsak kökünde tıkanmalar meydana gelir. Dolaşım bozukluğu ile birlikte apandis üzerinde çürüme olur. Bu çürümeye apandisit patlaması denir.

Apandiits Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Genellikle hastaların ameliyata aç olarak gelmesi beklenir. Lokal ya da genel anestezi ile birlikte hastanın apandisi çıkarılır ve enfeksiyonlu kısım alınır. 2-3 cm'lik bir kesi ameliyat için yeterlidir. Genellikle yarım saate yakın süren operasyon sonucunda hasta 1-2 gün hastanede dinlendirilir ve kontrol altında tutulur. Ameliyat sonucunda hastada iz kalmayacaktır.

Ameliyat Sonrası Hastaların Durumu

Ameliyattan 6 saat sonra hasta normal beslenme alışkanlıklarına dönebilir. İlk 2 gün sargıları kapalı kalır ve 3. günden itibaren pansumanlar gerçekleştirilir. Doktor talimatlarına harfiyen uyulmalı ve kontroller aksatılmamalıdır. Hasta kısa zamanda kendisini toparlayacaktır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa