Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Meme MR


MR cihazlarında özel meme coilleri yardımıyla MR incelemesi yapılmasına meme MR’ı denilmektedir. MR meme kanseri taramasında değil, daha detaylı inceleme gerektiğinde yapılmaktadır. Tarama için mamografi ya da ultrasonografi kullanılır.

Meme MR Hazırlığı Nasıl Yapılır?

  • MR çekimi için randevu saatinizden 30 dakika önce ve işlem damar yolundan MR ilacı verilerek gerçekleştirildiğinden en az 4 saat açlıkla gitmeniz gerekmektedir.
  • Meme MR işlemi 45 dakika ile 1 saat arasında sürebilir. Meme MR’ı çekilmesi için en ideal zaman adet döngüsünün başlamasının 7 ila 10. günü arasındadır. Bu sayede hormonların meme dokusuna etkisi minimize edilerek yanlış pozitif sonuç çıkma riski azaltılmış olacaktır.
  • Meme MR işlemi sırasında acı veya rahatsızlık yaşamanız söz konusu değildir.
  • İlgili sağlık kuruluşunda sağlık geçmişiniz ve şikayetlerinizle ilgili bir form doldurmanız gerekebilmektedir.
  • Üzerinizde herhangi bir aksesuar ya da mücevher bulunmamalıdır. Bunun dışında üzerinizde herhangi bir metal de bulunmaması gerekmektedir.
  • Meme MR’ından daha iyi bir sonuç almak için aç karnına yaptırmanız gerekmektedir.

Detaylı bilgi ve hızlı Meme MR randevusu için;  

444 54 33 çağrı merkezimiz ya da

Whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz. 

Lifemed Tıp Merkezi, kadıköy bağdat caddesinde, ileri teknoloji cihazları ile üstün hizmet ve yüksek hasta memnuniyeti prensibiyle, sağlık sektöründe 2004 yılından itibaren hizmet vermektedir.

Meme Mr Çekimi Nasıl Yapılır?

  • Başınız MR cihazının dışında olacak şekilde MR cihazına yüzüstü uzandırılırsınız.
  • Meme MR incelemesi sırasında damardan ilaç (kontrast madde) kullanılması gereklidir.
  • Kullanılan kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyonlar çok nadirdir.
  • Çekim sonrası günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.

Hangi Hastalar Meme Mr için Uygun Değildir.

  • Kalp piliniz
  • Yapay kalp kapağı proteziniz
  • Anevrizma klipi
  • Göz implantları ve metal kulak implantları veya elektronik, manyetik ve mekanik olarak aktive edilen her türlü metal implantlar
  • Bakır 7 IUD
  • Şarapnel veya alınmamış mermi varsa
  • Hamilelik durumunda
  • 121 kilo üstü hastalar
  • Klostrofobik hastalar MR’a girmeye uygun değildir.

Meme MR’ı Hangi Hastalıklarda Çekilir?

Meme MR’ının çekilme koşulları aşağıda sıralanmıştır:

  • Fiziki muayene, mamografi veya ultrasonografide kanser şüphesi tespit edildiğinde, bu şüpheyi daha detaylı incelemek amacıyla.
  • Özellikle genç kadınlarda mevcut olan yoğun meme dokusu, memede yer alan kanserli dokuyu gizleyebilmektedir. Bu gibi durumlarda özellikle genetik olarak yüksek meme kanseri riski taşıyan bir grup içindeyse kişi erken dönemde meme kanseri teşhisi için tarama amaçlı olarak meme MR’ı kullanılabilmektedir.
  • Meme implantlarında implantın durumunu değerlendirmek amacıyla kullanılabilmektedir.
  • Meme kanseri sebebiyle ameliyat olmuş hastalarda ameliyat bölgesinde yeniden meydana gelebilecek kanserli dokuyu iyileşme dokusundan ayırt etmek için yapılabilir.
  • Özellikle  meme koruyucu cerrahi uygulanacaksa, memenin diğer alanlarında tümör bulunup bulunmadığının belirlenmesi oldukça önemlidir. Kimi meme kanseri türlerinde, diğer memede de kanser bulunma riski yüksektir. Mammografi ve meme ultrasonografisinde kanser saptanan hastalarda her iki memede de ya da tek memede farklı bölgelerde de bu incelemelerde saptanamayan başka tümör dokuları bulunabileceğinden, ameliyat öncesi yapılacak meme MR’ıyla en uygun tedavinin planması gerekmektedir.
  • Ultrason ve mammografide saptanan tümörün memede ne kadar yayılım gösterdiğine  göre ameliyatla, nereden ne kadar meme dokusu çıkartılacağı ve uygulanacak cerrahi teknik değişebileceğinden tümörün yayılım derecesini ve  göğüs duvarını tutup tutmadığını göstermek amacıyla kullanılabilir.
  • Eğer kitle biyopsi amacıyla çıkartılmışsa, geride kalan tümörlü dokunun miktarını ve yayılımını göstermek amacıyla yapılabilir.
  • Kemoterapi tedavisi gören hastlarda tedavinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla kullanılabilir.

Meme MR’ı Hangi Yaşlarda Çekilir?

Meme kanserinin erken teşhisinde aşağıdaki yöntemler izlenmelidir. Bu tespitlerde şüphe doğuracak bir durum belirmesi halinde meme MR’ı ile daha detaylı inceleme tercih edilmelidir.

Kanserin erken tespit programı 30 yaşını aşmış olan kadınlar için her yıl meme kanseriyle ilgili bir erken tespit incelemesi öngörmektedir: Onkoloji-klinisyen (Genel cerrah, kadın doğum hekimi vb) memeleri ve koltuk altlarını elle muayene ile değerlendirir. Ayrıca her kadının kendi memelerini ayda bir defa kendisinin nasıl inceleyeceğini göstermelidir. Kendi kendini incelemesi için en uygun zaman aylık kanamasından bir hafta sonra olmaktadır: Bu zamanda meme dokusu yumuşaktır. Adet kesildiği yıllarda veya daha sonrasında olan kadınlar her ay aynı günde denetlemelidir.

Meme ve koltuk altı arasındaki alan da dokunarak incelenmeli ve en iyisi her defasında aynı yöntemle davranmalı: Biraz çalışarak göğsünün "beze haritasını" kadın öğrenir ve düzensizlikleri farkedebilir. Herhangi bir düzensizliğin tespitinde doktora giderek olayı aydınlatmalıdır.

40 ve 69 yaşları arasındaki kadınlar

Bu yaş grubunda olan sağlıklı kadınlar için ilaveten mamografi taraması, yasal erken tespit programına dahil edilmiştir: Bu seri halde yapılan incelemeden en çok fayda sağlayan onlardır.

70 yaşını aşmış olan kadınlar

70 yaşından sonra, yukarıda tarif edildiği üzere, yine erken tespit olanağı kapsamında "normal" olanak sunulmaktadır. Yaşlandıkça meme kanserinden hastalanma riski arttığından, uzmanlar bu yaş grubundaki kadınlara da düzenli aralıklarla erken tespit olanağından faydalanmalarını önermektedir.

Bu yaş gruplarından her biri meme MR’ına girmek için uygundur.

Meme Kanseri Tanısında Meme MR’ı mı, Mamografi mi?

Mamografi, meme muayenesinde saptanamayacak kadar küçük anomalilerin belirlenmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Mamografi meme kanserinde erken teşhis için oldukça önemli; çünkü kendi kendine ya da hekim tarafından yapılan muayenelerde ancak 1,5 ' 2 cm ve daha büyük boyutlu kitleler saptanabilirken, mamografi meme içindeki değişiklikleri 0,5 cm altında dahi tespit edebilmektedir. Bu da tanı ve tedavinin biran önce başlaması anlamına gelir. Mamografi özel bir röntgen cihazı olup düşük doz ışın kullanılarak çekilmektedir

Meme MR çekimlerimizden görüntüler için tıklayınız;
https://www.lifemed.com.tr/store/file/images/meme-mr-2.jpg
https://www.lifemed.com.tr/store/file/files/meme-mr-3.jpg
https://www.lifemed.com.tr/store/file/images/meme-mr-4.jpg

Görüldüğü üzere mamografi ve meme MR’ı meme kanseri teşhisinde birbirlerinin yerine değil birbirlerini tamamlayıcı faktör olarak rol almaktadırlar. Yani mamografi aracılığı ile tespit edilecek ve kanser şüphesi olan kitle meme MR’ı aracılığıyla daha detaylı tetkik edilir ve en doğru teşhisin konulması sağlanır.

Meme MR’ı normal risk grubundaki bir kadında meme kanseri  tarama testi olarak mamografi yerine  kullanılmamaktadır.

Meme MR’ı genel olarak mamografide veya ultrasonografide şüpheli bir bulgu tespit edildiğinde bu bulguların detaylandırılması veya tespit edilen bir kanserin yaygınlığının saptanması için kullanılmaktadır.

Birde öz veya soy geçmişindeki özellikleri nedeniyle meme kanserine yakalanma ihtimali yüksek riskli hastalarda, Meme MR’ı  tarama testi olarak uygulanmaktadır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa