Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Vitiligo


Cilt hastalıkları içinde yer alan vitiligo her 100 kişiden 2' sinde görülebilen bir hastalıktır. Vücutta yer alan pigment kaybından dolayı beyaz bölgeler oluşmakta ve cildi kaplamaktadır. Vücudun bir bölgesinde olabileceği gibi ön ve arka tarafta çok daha yoğun olabilen bir cilt hastalığıdır. Ellerde, ayaklarda yüzde ve dudaklarda çok daha yoğun olarak görülmektedir. Pigment üretiminin yetersiz olması sonucunda ciltte yama şeklinde oluşan bu lekeler hastaların canını oldukça çok sıkmaktadır. Estetik görünüm açısından üzüntü yaratan bir durumdur. Yapılan birçok araştırmaya göre bu hastalığın ortaya çıkmasında kalıtsal faktörlerin çok etkili olduğu saptanmıştır. Vitiligo hastalığı her yaşta görülebilen bir hastalıktır.

Vitiligo hastalığının belirtileri nelerdir?

Cilt üzerinde yama şeklinde oluşan beyaz lekelenmeler vitiligo hastalığının en büyük belirtisidir. Bazı durumlarda vücudun tamamının beyazladığı da görülmektedir. Süt beyazı renginde oluşan bu hastalık sonucunda kıllarda da beyazlama görülmektedir. Koyu tenli olanlarda vitiligo hastalığı daha çabuk fark edilmektedir. Hastalığın ilerleyişi ve şekli her kişide farklılık gösterebilmektedir. Hastalık ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra pigment kaybı durmaktadır. Bir süre sonra pigment kaybı yeniden başlar ve hızlanır. Hastalığın hızlı gelişimi sonucunda deri eski haline dönemez. Vücudun tek renk haline gelmiş olması hastalığın tamamen geçtiği anlamına gelmemektedir.

Vitiligo neden oluşur?

Pigment üretilememesi durumunda vitiligo hastalığı ortaya çıkmaktadır. Pigment üretiminde aktif rol oynayan hücrelerin neden azaldığı konusunda teoriler bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluklar, genlerde ortaya çıkan bozukluklar melanosit hücrelerinin kendi kendini yok etmesine ve zamanla azalmasına sebep olduğu düşünülmektedir. Bu nedenler doğrultusunda da cilde renk veren pigmentler üretilememektedir. Güneş yanması, stres, çarpma gibi sebeplerden dolayı pigment üretimi yavaşlayabilmektedir. Ailesinde bu hastalığın olması durumunda kişilerin bu hastalığa yakalanmaması imkânsızdır.

Vitiligo tedavisi nasıl yapılır?

Vitiligo belirtilerini taşıyan herkesin hemen bir uzmana başvurması gerekmektedir. Vitiligo hastalığının tedavisi sırasında hastanın da dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Hücrelerin çalışmasını normal seviyeye döndürmek için ilaç ve kremler kullanılmaktadır. Lokal olarak uygulanan ultraviyole ışık tedavisi sayesinde vitiligo hastalığının tedavisi yapılabilmektedir. Lekelerin olduğu bölgeye uygulanarak yapılan bu tedavi şekli yenidir. Hastanın yaşı, vitiligo hastalığının ilerleyişi tedavi sürecinde mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa