Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Meme Hastalıkları


Meme insan ve hayvan hayatı için büyük bir önem arz eden en önemli besin olan sütü salgılayan bir organdır. Bu denli önemli göreve sahip olan meme içerisinde lenf bezleri de bulunmaktadır. Bu bezler kanser hücrelerini ve diğer zararlı bileşenleri tutarak memeyi korumaktadır. Kadınlarda çok fazla görülebilen belli başlı meme hastalıkları bulunmaktadır.

Fibrokistik Meme

Toplumumuzda kadınların %80' inden fazlasında Fibrokistik Meme yapısı görülmektedir. Kist ler değişik sayılarda ve boyutlarda olabilmektedir. Takip gerektirmeyen basit yapıda kistler zararsızdır. Kadınların kendi meme yapısını bilmesi ve düzenli olarak el ile kontrolünü sağlaması çok önemlidir. Bu nedenle kist oluşumuna karşı düzenli kontrollerinde yapılması gerekmektedir. Kistlerin içyapısını görebilmek adına en iyi tetkik yöntemi ultrasonografidir. MRI tetkikleri de hastalığın tespit aşamasında kullanılabilmektedir.

Benign (iyi huylu) Meme Lezyonları

Kansere dönüşmesinin beklenmediği lezyon şeklidir. İyi huylu olması açısından kanser beklentisi bulunmamaktadır. Hastanın yakın akrabalarında kanser varsa eğer bu durum iyi bir şekilde araştırma gerekmektedir. Biyopsi yöntemi ile teşhis mümkün olmaktadır.

Malign (kötü huylu) Meme Lezyonları

Kanserleşme potansiyelinin yüksek olduğu gruptur. Bu nedenle tetkiklerin çok iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kötü huylu meme lezyonlarında kanser bulgusuna rastlamak mümkündür. Memede kitle bulunması durumunda kanser olduğu teşhisi konulmaktadır. Her kadının ayda bir defa kendi kendine aynanın karşısına geçerek meme bölgesinde kitle taraması yapması gerekmektedir.

Meme kanseri taraması 40 yaşından sonra uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Tarama sırasında mamografi yöntemi kullanılmaktadır. Kanserin çok erken evrede saptanabilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Kanser teşhisi genel olarak biyopsi ile saptanabilmektedir. Uygun cerrahi yöntemler sayesinde de müdahale edilebilmektedir. kemoterapi ve hormon tedavisi yöntemleri ile kitle küçültülebilmektedir.

Meme Kanseri Riskini Arttıran Unsurlar

  • Yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riski daha da çok artış göstermektedir.
  • Aile öyküsü
  • Adet başlangıcı ve menopoza girme yaşı
  • Doğum ve emzirme
  • Hormon tedavilerinin kullanılması
  • Aşırı kilolu olmak
  • Genetik faktörlerin bulunması
  • Diyet
  • Doğum kontrol haplarının kullanımı
  • Alkol ve sigara kullanımı

Yukarıda sayılan tüm faktörler meme kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Bu nedenle bu risk grubu altında olan kişilerin düzenli olarak yılda bir defa mamografi çektirmeleri gerekmektedir. 

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa