Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Anjiyografik İşlemler Nelerdir?


Anjiyografi işleminden önce. 1.Anjiografi işleminin yapılacağı günün birönceki gece yarısından itibaren

Anjiyografi işleminden önce.

1.Anjiografi işleminin yapılacağı günün birönceki gece yarısından itibaren hastanın aç kalması gereklidir.
2.Anjiyografi işlemi öncesinde hastanın tam kan sayımı, kan biyokimyası (böbrek fonksiyon testlerini de içerir) ve kan pıhtılaşma belirteçleri (parametreleri) kontrol edilmelidir.
3. Hastaların çoğu kendi kullandığı ilaçları almaya devam edebilirancak, aspirin, kumadin, heparin gibi kan sulandırıcı ilaçlar işlem için ayrıca önem taşıdığından kullanımı mutlaka doktora danışılmalıdır. Hasta, varsa tansiyon ve kalp ilaçlarını işlem günü az bir miktar suyla alabilir.
4. Kişide şeker hastalığı varsa ve insülin kullanıyorsa, ilaç dozu mutlaka doktoru tarafından ayarlanmalıdır. Şeker hastaları kullandıkları tüm ilaçlar konusunda anjiyografi işlemini yapacak doktoru bilgilendirmelidir.
5.Hasta işleme gelirken üzerinde takı olmamasına özen göstermelidir.

İki farklı çeşit koroner anjiyografi mevcuttur:

Birincisi sanal anjiyo ile hızlı, kansız ve komplikasyonsuz olarak koroner damar sertlikleri ve tıkanıklıkların tespiti sağlanabilir. Ayrıca sanal anjiyo çok daha hızlı sonuçlanabilmektedir.

Buna göre sanal anjiyo işlemleri aşağıda sıralanmıştır:

1) Kol toplar damarından kontrast madde enjeksiyonu yapılır,
2) Kontrat maddenin enjekte edilen damarlar tomografik olarak görüntülenir.

Bütün bu işlemler toplamda bir dakikadan az bir sürede tamamlanır. Görüldüğü üzere sanal anjiyo ile teşhis koymak çok kısa ve acısız tamamlanabilmektedir.

Sanal anjiyo ile karşılaştırılınca klasik anjiyo çok daha fazla işlem içermektedir:

Anjiyografi işlemi:

1. İşlem için hasta anjiyografi cihazının masasına sırtüstü yatırılır ve hastaya önceden açılan damar yolundan alerji önleyici ilaçlar verilir.
2. İğne ile giriş yeri için çoğunlukla kasık bölgesindeki atardamar (femoral arter) tercih edilir. Bazı durumlarda, örneğin kasık bölgelerinde nabız alınamayan hastalarda, koltuk altından veya koldan da anjiyografi için iğne ile giriş yapılabilir.
3. İğne ile giriş yapılacak alanın mikroplardan arındırılması için Batikon ismi verilen madde ile o bölgeden hastalığa neden olan mikroplar arındırılır (dezenfeksiyon).
4. Temizleme işlemi (dezenfeksiyon) sonrasında giriş yapılacak alan açıkta kalacak şekilde hastanın üzeri bütün mikroplardan arındırılmış (sterilize edilmiş) örtülerle örtülür.
5.İğne ile giriş yapılacak alana daha ince uçlu bir iğneyle bölgesel (lokal) uyuşturucu özelliği olan madde (lokal anestezik madde) enjekte edilir. Planlanan anjiyografi işleminin türüne göre hastaya anestezi uzmanı hekim tarafından genel anestezi veya gevşetici uygulamalar (sedasyon) da uygulanabilir.
6.Anestezik madde ile uyuşturulan alanakurşun kalem ucu büyüklüğünde bir cilt kesisi yapılır.
7. Cilt kesisinden özel bir iğne ile damar içerisine girilir ve sonrasında anjiografi işlemi sırasında kullanılacak damar kılıfı bir ucu damar içerisinde diğer ucu ise damar dışarısında kalacak şekilde yerleştirilir.
8. Yerleştirilen damar kılıfı içerisinden gö rüntülenmek istenen damarın özelliğine uygun anjiyografi kateteri incelenmek istenen damara çeşitli kılavuz tellerden de faydalanılarak ilerletilir; floroskopik görüntü (X ışınları) eşliğinde kateter (içiboş borucuk) içerisinden opak (x ışını altında parlayan) madde verilerek istenilen damar görüntülenir.
9.Anjiyografi işlemi bittikten sonra işlem sırasında kullanılan damar kılıfı işlemi yapan doktor tarafından çekilir ve giriş yerinden kanamanın önlenmesi için bu bölgeye en az 20 dakika süreyle el ile baskı uygulanır; bu süre sonunda kana manın durduğuna emin olunduktan sonra giriş yeri yara bandı veya baskılı bandaj ile kapatılır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
02 Haziran 2014 Pazartesi - 15:32

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa