Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Bel Fıtığı Belirtileri


Bel fıtığı, bir çok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelebilen bir hastalıktır. Gündelik yaşamı büyük ölçüde etkileyen rahatsızlığın tedavisi günümüz koşullarında ameliyatsız olarak yapılabilmektedir...

Bel Fıtığı Hakkında Bilgiler

Bel fıtığı, kemiklerden meydana gelen omurga yapısının esnemesinden sorumlu disklerdeki bir nedenden sebepten dolayı oynaması ile gelişen rahatsızlıktır. Bu disklin yerinden oynaması ile sinirler üzerinde baskı oluşmakta, kişinin ağrı ve acı gibi şikayetlerle karşı karşıya kalması mümkün hale gelmektedir. Özellikle bel fıtığı belirtileri arasında incelenebilecek temel bulgulardan olan bacak ve bel ağrısı için yapılan öncelikli teşhis muayene ve MR görüntüleme tetkikleridir. Bel fıtığına neden olan etmenler bir çok başlık altında toplanabilir. Kişinin günlük rutinde gerçekleştirdiği ani bir hareket, (zıplama, atlama, çekme vb.) hapşırma, öksürme gibi refleksler, ağır eşya kaldırma sonucu oluşan bir zorlama veya karşılaşılan bir kaza durumu fıtığa sebebiyet verebilmektedir.

Genellikle ilerleyen yaşlarda vücut fıtık oluşumuna daha elverişli hale gelmektedir. Bu durumun nedeni omurlar arasındaki fibroz kıkırdağının çevresinde yer alan fibroz doku halkasının (anulus fibrozus) zaman içerisinde eski sertliğini kaybederek direncinin azalması nedeniyledir. Yaşlanma sürecine giren her birey disk çekirdeğinde yer alan halkalardaki bir çatlama veya yırtılmaya durumu bakımından daha fazla risk içermektedir. Dejenerasyon adı verilen bu tip bir durumda halkalar kabararak dışa doğru belirgin hale gelmekte, ilerleyen süreçte yırtılması ile fıtıklaşma problemini meydana getirmektedir.

Bel Fıtığı Hareket Kabiliyetini Kısıtlar

Bel ağrısı şikayetinden yakınan hastaların en sık karşılaştığı problem, günlük yaşamdaki hareketlerinde meydana gelen zorlanma halidir. Oturma, kalkma anlarında bel bölgesinde ağrı hissedilir; kısa mesafeli yürüyüşler dahi kimi zaman kişinin güçlükle gerçekleştirdiği aktivitelere dönüşebilir. Bir diğer bel fıtığı belirtileri arasında bulunan bacaktaki güçsüzlük ve uyuşma durumu ilerleyen süreçlerde artabilmektedir. Gece saatlerinde nükseden ağrılar uyku problemlerini beraberinde getirebilir. Kas ağrıları ve kasılmalar bel fıtığı şikayetinden yakınan hastalarda sıklıkla görülür. Yataktan kalkma anında belin belirli bir bölgesinde uyuşmalar meydana gelebilir.

Bel Fıtığı Belirtileri
Fıtık Oluşumunu Arttıran Risk Faktörleri

Bel fıtığı gençlere oranla yaşlılarda daha fazla görülebilen bir hastalık olsa da bu durumu güçlendirebilecek risk faktörleri bulunmaktadır. Günümüzde bel fıtığı belirtileri çerçevesinde değerlendirilen bulgular incelendiği aşağıdaki nedenlerin bu süreci hızlandırdığı tespit edilmiştir;

  • Hareketsizlik: Kişinin hareketsiz yaşamı, spor yapmaması kas ve eklemlerin yeterli  dirence ve sağlamlığa sahip olamamasının tetikler. Bu nedenle vücudun sahip olduğu ağırlık, omurga üzerinde bir yük haline dönüşüp disklerde baskıya sebebiyet verir. Fıtık oluşumunda hareketsiz vücudun etkisi büyüktür.
  • Obezite: Omurganın taşıdığı yük miktarı ne kadar fazlaysa disklerdeki deformasyon riski de o kadar artmaktadır. Benzer durum gebelik süreci için de geçerli olabilmektedir. Ağırlığın vücudun ön kısmına taşınması, omurganın yükünü arttırır.
  • Bilinçsiz fiziksel aktivite: Günlük yaşamda karşılaştığımız pek çok hareket esnasında bel bütünlüğünü zorlayacak eylemler gerçekleştirilebilmektedir. Farkında olmadan bel kısmını zorlayarak çekilen bir nesne, doğru şekilde kaldırılmayan bir eşya, masa başında belden destek alarak oturmak, omuzun üzerinden yük kaldırırken vücudun zorlanması vb. bir çok neden fıtık oluşumunu tetikleyebilir.
  • Sigara: Disklerde meydana gelebilecek bir dejenerasyon durumu sigara kullanan kişilerde iyileşmenin daha geç sürede tamamlanmasına yol açar. Sigaranın içinde bulunan maddeler fıtık gelişimi riskini güçlendirir, yıpranmayı artırır.

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 4 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
27 Mart 2018 Salı - 16:49

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa