Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?


Bilgisayarlı Tomografi (BT (CT) Röntgen ışınları (x ışınları) ile, vücudu ince kesitler şeklinde görüntülemeye

Bilgisayarlı Tomografi (BT (CT) Röntgen ışınları (x ışınları) ile, vücudu ince kesitler şeklinde görüntülemeye yarayan bir tekniktir. Böylece vücudumuz içindeki organların hastalıkların teşhisinde doktorlara yardımcı olmaktadır. Gelişen teknolojinin sunduğu çok kesitli BT(CT) cihazlarının hızı artmış, alabildikleri kesit kalınlıkları azalmıştır.

Tek bir nefes tutma süresinde (15-20 saniye) tüm vücut, bölgeler halinde görüntülenmekte; aralıksız alınan kesitler bilgisayarda işlenerek anatominin daha iyi anlaşılması sağlanabilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi çekimi esnasında hastanın bilgisayarlı tomografi masasında hareketsiz olarak yatması gerekmektedir. Masa, cihazın orta kesimine doğru hareket ederken ilgili vücut kesimini görüntülemek için çok sayıda kesitsel görüntü cihaz tarafından alınır. Çekim sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmemektedir. Batın tetkiklerinde genellikle ağızdan içirilen ilaçlı su ile tüm barsakların boyalı su ile dolması sağlanarak, barsak içinde ya da duvarında yer alan kitlelerin diğer dokulardan ayırımı kolaylaştırılır. Damardan pompa ile hızla verilen ilaç ile kanı boyayarak aynı incelemede damarların durumu, kitle ile damarların ilişkisi, kitlenin kanlanma özellikleri ve bazı kitlelerin görülebilir hale gelmesi sağlanır.

Hızlı yapılması, dakikalar içinde çok farklı organ sistemlerini incelemesi nedeniyle tercih edilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi işlemi incelenecek organa göre isimlendirilir. Örneğin karın bölgesi incelenecek ise "abdominal BT", göğüs kafesi incelenecek ise "toraks BT" denir. Bilgisayarlı tomografinin özel bir yönteminde kolonoskopiye benzer şekilde kalın barsak iç yapıları değerlendirilir ve hastalıklı bölgenin üzerindeki barsak yapıları hakkında da bilgi sağlanabilir. Bu yöntem "sanal kolonoskopi" olarak da bilinmektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
28 Kasım 2014 Cuma - 16:25

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa