Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

CESM (Kontrastlı Spektral Mamografi) Nedir?


CESM damardan iyotlu kontrast madde enjeksiyonunu takiben gerçekleştirilen mamografi incelemesidir...

CESM ne için uygulanır?

CESM uygulama alanları meme MR ile benzerdir. Tarama sonuçlarının kesin olmadığı durumlarda bulguları netleştirmek, lezyonların yerini saptamak için kullanılabilir. Yoğun meme dokusu olan yüksek risk grubundaki hastalarda, memede palpabl kitlesi olan kadınlarda, bilinen meme kanseri olan hastalarda pre-op değerlendirme için, meme MR endikasyonu olan ancak MR'ın kontrendike olduğu durumlarda ve MR'a giremeyen klostrofobik hastalarda MR yerine kullanılabilir.

CESM MR'a kıyasla daha kolay uygulanabilir, daha kısa sürer, daha hızlı sonuç verir ve yanlış pozitiflik oranı daha düşüktür bu nedenle gereksiz biyopsi oranları düşer.

Mamografi nedir?

Mamografi düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Memede muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormallikler, kitleler ve meme kanserinde erken uyarıcı olan doku düzensizlikleri ve mikrokalsifikasyon denen kireçlenme odaklarını tespit eder. 35-40 yaş arası kadınlar hiçbir şikâyetleri olmasa bile daha ileriki yaşlarda yapılacak kontrollerde karşılaştırmalara referans oluşturmak için 1 kez mamografi çektirmelidir. 40 yaş üzerinde ise her yıl 1 kez mamografi tetkiki yaptırmalıdır.

Mammografi nasıl ve ne zaman çekilmelidir?

Uzmanlar; çekim sırasında memelerin cihaz üzerinde bulunan iki plaka arasında kısa süreli sıkıştırılması gerektiğinden; memelerin en az hassas olduğu dönemin seçilmesinin doğru olacağını belirtiyorlar. Örneğin adet bitimini takip eden hafta, memelerin en az hassas olduğu ve yine memelerdeki şişliğinde en az olduğu dönemdir. Çekim için bu dönemin seçilmesi uygun olacaktır.

Ayrıca uzmanlar hazırlık aşaması için önemli noktaları hatırlatıyor: incelemede küçük boyuttaki ayrıntılar çok önemli olduğundan yanıltıcı etkenleri yok etmek gerekir. Ter, parfüm, deodorant, pudra vb. kalıntılar yanıltıcı sonuç verebilir. Bu nedenle; mamografi çektirmeden önce duş alın ve parfüm, deodorant veya pudra kesinlikle kullanmayın.

Kimler mamografi çektirmeli?

Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadına ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlara (yaşa bağlı olarak belirli aralıklarla) çekilmelidir.

Mamografi çekim merkezleri hakkında detaylı bilgi için bu blog yazımıza göz atabilirsiniz.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
23 Mayıs 2016 Pazartesi - 16:52

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa