Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Bilgisayarlı Tomografi İncelemesi Nasıl Yapılır?


Bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi vücuttan geçen X ışınının detektör yardımıyla algılanıp bilgisayarlar

Bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi vücuttan geçen X ışınının detektör yardımıyla algılanıp bilgisayarlar tarafından görüntü elde edilmesini sağlar.

BT Teknisyeni hastayı tetkik odasına alır ve BT masası üzerinde uygun pozisyonda uzanmasını sağlar. Çekimi yapılan vücud bölgesi ve organların değişik kalınlıkta ve kesitsel (aksiyel) görüntüleri elde edilir. Elde edilen görüntüler bilgisayarda yeniden işlenerek farklı düzlemlerde reformat görüntüler veya 3 boyutlu (MIP/VR) görüntüler elde edilebilir  .

Damar yolundan ilaç kullanılması gereken tetkiklerde hastanın aç olması gerekeceğinden tetkikten önce 4-6 saat aç kalmak gerekir.

Ağızdan kontrast madde alınması gereken durumlarda su içerisine karıştırılan kontrast maddenin tetkikten 1 saat önce içilmeye başlanması gerektiğinden hastanın randevu saatinden 1.5 saat önce merkezimizde bulunması gerekmektedir.

Gereken hastalarda rektal yoldan (makattan) ilaç verilebilmektedir.

Elde edilen kesitsel görüntüler dijital sistemde arşivlenmektedir. İstenirse film basılarak veya CD'ye kaydedilerek hastaya verilebilir.

BT Anjiografi, vücut damarlarındaki kan akımını gösterebilen özel bir BT tetkikidir. Günümüzde multidetektör BT (MDBT) ile tanısal amaçlı anjiyografik işlemler artık BTA yöntemiylede yapılabilmektedir.

Hasta BT masasına yatırılır ve en uygun kol toplar damarına ince bir iğne yerleştirilir ve kontrast madde enjekte edilir. Çekilecek bölgeye göre hastaya pozisyon verilir. Görüntülerin net olabilmesi için çekilecek bölgeye göre 6-10 sn hastanın nefesini tutması gerekebilir. Hasta tetkik sonrası aktif yaşantısına dönebilir, hastanede yatması gerekmez.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
28 Kasım 2014 Cuma - 16:31

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa