Obezitenin gittikçe yaygınlaştığı şu günlerde, kilodan yakınan herkes farklı farklı yollara, yöntemlere başvurmaya başladı. Kilo vermek üzerine çeşit çeşit makaleler yayınlanmaya, fikirler öne sürülmeye başlandı. Diyetisyenler, gidebileceğimiz en güvenilir yerler hiç şüphesiz. Eğitimini sağlıklı beslenme, kontrollü beslenme ve kilo kaybı gibi birçok alanda tamamlamış bu güvenilir kişiler, sadece kilo verirken değil aynı zamanda sağlığımız için aklımıza takılan her tür sorunun sorulabileceği yerler hiç şüphesiz.
Diyetisyenler, sağlıklı insanların iyi halini koruma ve geliştirmeyi, sağlıksız insanların sağlığına kavuşturmayı hedefleyen Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun kişilerdir.
Aslında genel olarak kendini "şişman", "fazla kilolu" diye tanımlayan kişilerin başvurduğu bir branş gibi görünse de, sağlıklı kişilerin sağlığını korumaya yönelik yapması gerekenleri danışabileceği, kiloya ve sağlığa dair birçok konu için bir diyetisyene başvurmak oldukça önemli. Kısacası sağlık ve sağlığı korumaya yönelik her girişim ve her planlama diyetisyen tarafından sunulabilir.
Kreşlerden anaokullarına, ilkokullardan liselere, diyaliz merkezlerinden araştırma geliştirme laboratuvarlarına birçok yerde karşılaşabileceğimiz diyetisyenler; yoğun bakımlarda, hastanede yatan hastaların yemeklerinin hazırlanmasından, spor yapan bir bireyin besin diyagramına kadar birçok alanda yardımcımız olarak karşımıza çıkabilir. Kısacası beslenmeye dair her şeyin danışabileceği güvenilir adreslerdir.
Genelde zayıflamak için başvuran kişilere yavaş fakat kontrollü bir zayıflama programı hazırlayan diyetisyenler, hızlı ve kontrolsüz kilo vermenin çok bir öneminin olmadığını, çünkü uyulmadığı ve eski düzene dönüldüğü takdirde eski kiloya ulaşmanın pek de zor olmadığına vurgu yapıyor.
Yavaş kilo vermek, hızlıca istenmeyen kilolardan kurtulmaktan daha avantajlıdır. Söylendiğinde sıkı bir programla kısa bir süre içinde zayıflamak kulağa hoş gelse de, kalıcı bir sonuca ulaştırmadığına vurgu yapmak gerekiyor. Ayda (2-4 kilo) ideal kilo sayısıdır.
Diyetisyenlerin çoğu ilk önce, kişinin beslenme düzenini değiştirmeyi ve kişiyi bu düzene alıştırmayı amaçlar. Çünkü program bittikten sonra, eski düzene dönmek cazip gelecektir.
Diyetisyen, diyet listesini hazırlarken önce kişinin tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklarının olup olmadığını inceler, çünkü oluşturulacak liste hastalıkları tetiklememeli. Sağlıklı olmak hedeflenirken sağlıktan etmemeli.
Tüm bunlardan sonra en önemlisi "yavaş yavaş kilo vermek", "zamana yayarak kilo vermek" diye dikkat çektiğimiz süreçtir. Diyetisyen, bu süreci önce beslenme alışkanlığını değiştirmeye odaklanarak ve ardından kilonun verilmeye başlandığı sürece geçildiğine vurgu yapacaktır. Çünkü bir anda verilen kiloların çok hızlı bir şekilde geri alınması da olasıdır. Eğer hızlı kilo vermeye yönelik odaklanırsanız, değişime kendiniz de vücudunuz da adapte olamayacak ve buna bağlı komplikasyonlar oluşabilecektir. O yüzden ne kadar hızlı ne kadar çok mantığından çıkmalı, ne kadar yavaş ne kadar kalıcı mantığına bürünmelisiniz. Çünkü ancak böyle istediğiniz vücuda, kiloya ulaşabilirsiniz.
Bilgilendirme amaçlıdır.