Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Hangi Durumlarda Genetik Testler Yapılır?


Genetik test belirli bir gen veya kromozomda oluşan bir değişim mevcut ise bu değişimi belirlemek için yapılan

Genetik test belirli bir gen veya kromozomda oluşan bir değişim mevcut ise bu değişimi belirlemek için yapılan testlere verilen addır. Genel olarak kan ya da doku testidir. Doktorun genetik test yaptırması için birden çok durum mevcuttur. Bunları sıralamak gerekirse:

- Gelişme geriliği, öğrenme güçlüğü ya da sağlık sorunları olan bir çocuğun problemlerinin genetik kaynaklı olmasından şüphe edilmesi.

- Doktorun varolan hastalığın genetik bir hastalık olduğunu düşünmesi

- Ailede bir genetik hastalık mevcut ise kişinin hayatının ilerleyen dönemlerinde bu hastalığa yakalanma riskini öğrenmek amacı

- Çocuk sahibi olmak isteyen ebeveynlerin her ikisinden birinde çocuğa geçebilecek herhangi bir genetik hastalık olup olmadığını kontrol edebilmek

- Hamilelik sırasında yapılan testlerde (ultrason, ense kalınlıgı taraması ya da kan testi gibi) çocuğun genetik bir hastalığa sahip olma riskinin yüksek olması.

- Hamilelikte düşük ve ölü doğumların meydana gelmesi.

- Akrabalar arasında birtakım kanser vakalarının sıklıkla görülmesi.

- Etnik kökene bağlı olarak kimi genetik hastalıklar için ilgili hastalıkların çocuğa geçme olasığının yüksek olması. Buna örnek vermek gerekirse Akdeniz toplumlarında görülen orak hücre anemisi ve beta-talasemi, Batı Avrupa toplumlarında ise kistik fibroz hastalığı diğer toplumlara göre çok daha sıklıkla görülmektedir. Bunun yanında bu hastalıklar nadir de olsa diğer toplumlarda da görülmektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 2 yıldız verilmiş.
31 Ekim 2014 Cuma - 13:19

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa