Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Kalp Hastalıklarını Tanıyalım


Koroner Arter Hastalığı Koroner arterler kalbin etrafını çevreleyerek kalbin beslenmesini sağlayan

 

Koroner Arter Hastalığı

 

Koroner arterler kalbin etrafını çevreleyerek kalbin beslenmesini sağlayan atardamarlardır. Koroner arter hastalığı, koroner arterlerin duvarlarında ortaya çıkan plaklardan kaynaklanan bir hastalıktır. Koroner kalp hastalığı ya da kısaca CHD(Coronary Heart Disease) olarak adlandırılır. Damar duvarında lipid parçacıkların birikimi ile oluşan ve damar boşluğunu tıkayarak kanın normal akmasını engelleyen patolojik sürece ateroskleroz adı verilir. Aterosklerozun koroner arterlerde meydana gelmesi ile koroner arter hastalığı meydana gelir.

 

 

 

Koroner arter hastalığının nedenleri nelerdir?

 

 

 

Yaş bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir faktördür. Yaşlılığa bağlı olarak artan damar sertliği damar tıkanıklığını kolaylaştırır. Erkeklerde 60, kadınlarda 70 yaşından sonra bu hastalığın görülme oranı artar. Kadınlarda bulunan östrojen hormonu vücuda bir çeşit koruma sağlar bu nedenle erkekler kadınlara göre daha fazla risk taşırlar. Ancak kadınlarda da menopozdan sonra östrojen miktarı azalmaya başladığı için hastalık tehlikesi artacaktır. Yaş dışında, sigara kullanımı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, obesite gibi hastalıklar damar tıkanıklığına zemin hazırlar. Düzensiz ve aşırı yağlı beslenme, hareketsiz yaşam, stres bu hastalığı tetikleyen diğer faktörlerdir.

 

 

 

Koroner arter hastalığının belirtileri nelerdir?

 

 

 

Koroner arter hastalığının belirtileri ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Hastalık hiç belirti vermeyeceği gibi ani bir rahatsızlanmaya da sebep olabilir. Zaman geçtikçe kalbin beslenme miktarı azalacağı için hastalarda göğüs ağrısı ortaya çıkar. Bu ağrı sol kola ve çeneye yayılır. Hastaların bir diğer şikayeti de hareket ederken özellikle egzersiz yaparken zorlanmaktır. Rahatsızlıklarını sıkıştırıcı bir ağrı olarak tanımlarlar. Bunların dışında yorgunluk, nefes almada güçlük, gece sıkıntı veya nefes darlığı ile uyanma, çarpıntı veya kalbinde tekleme hissi, göğüs kafesinde baskı ve yanma hissetme bu hastalığın belirtileridir. Bu belirtiler stres anında daha yoğun yaşanır.

 

 

 

Kalp Kapağı Hastalıkları

 

 

 

Kalp içerisinde 4 adet odacık bulunmaktadır. Kan temizlenirken, vücuda pompalanırken, vücuttan geri alınırken bu odacıklar içerisinde hareket eder. Kapaklar kanın ileri doğru gönderilirken geri kaçmasını engelleyen yapılardır. Bu kapakçıklarda görülen bozukluklar sonucunda kanın ileri doğru gönderilmesinde sorun yaşanır ve bu durumda kalp üzerine fazla yük biner. Kalpte ve kalbe bağlı diğer organların işleyişinde problemler ortaya çıkar.

 

 

 

Kalp kapağı hastalığının nedenleri nelerdir?

 

 

 

Kalp kapağı hastalığının nedenleri genellikle romatizmal ateş, kalp kası rahatsızlıkları, enfeksiyöz endokardit, mitral kapak prolapsusu, bağ dokusu hastalıkları, aort anevrizmaları, tümörler ve bazı ilaçlardır. Koroner arter hastalığı da kapak hastalığına neden olabilir.

 

 

 

Kalp kapağı hastalıklarının belirtileri nelerdir?

 

 

 

Yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, bacaklarda şişlik, pıhtı, felç ve ritim bozuklukları kalp kapağı hastalıklarının en sık görülen belirtileridir. Kapak enfeksiyonu olduğunda ise inatçı ve yüksek ateş gelişebilir.

 

 

 

Kalp Ritim Bozuklukları

 

 

 

Kalpte ritim bozukluğu nedir?
Kalp ritim bozuklukları kalbin normal atış hızını ve düzenini kaybettiği durumlarda ortaya çıkar. Kalp atışını sağlayan elektrik sinyali, kalpte bu akımı ileten yol sayesinde kalbe yayılır ve kalp atışı dediğimiz olay gerçekleşir. Bu sinyalin kalbe yayılması çok kısa sürer. Sağlıklı bir insanın kalbi dakikada ortalama 60-80 kez atar. Ritim bozukluğu olan bir hastada ise kalp olduğundan daha az, daha fazla ya da düzensiz atar.

 

 

 

Kalp ritim bozukluklarının nedenleri nelerdir?

 

 

 

Ritim bozukluğu tek bir hastalık değildir. Bu hastalığın onlarca farklı türü vardır. Hastalığın türüne göre nedenleri ve ciddiyeti değişir. Ritim bozuklarının genel nedenleri kalp kası rahatsızlıkları, kalp kapak hastalıkları, elektrolit denge bozuklukları, uyku bozuklukları, stres, kalp ameliyatlarıdır. Bunların yanında nikotin, alkol, kahve, uyarıcı ve uyuşturucu gibi keyif verici maddelerin aşırı miktarda alımı da kalp ritminin bozulmasına sebep olur.

 

 

 

Kalp ritim bozukluklarının belirtileri nelerdir?

 

 

 

Kalp ritminin bozulmasına bağlı olarak hastalarda çarpıntı hissi, kalp atışlarında tekleme, kalp sanki duraklayıp tekrar çalışıyormuş hissi, nefes alamama, terleme, bayılma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Ritim bozukluğunun türüne bağlı olarak belirtilerin biçimi, sıklığı ve şiddeti değişir. Ritim bozukluğu rahatsızlıklarının bazı türlerinde ani kalp durması gibi ciddi sorunlarla karşılaşılır. Bu yüzden hastalık teşhisi için kalp sağlığını düzenli olarak kontrol ettirmekte fayda vardır.

 


 

 

 


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
03 Nisan 2015 Cuma - 15:43

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa