Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?


Pulpanın yani sinir hücrelerini ve damarları kapsayan, dişin merkezinde bulunan odanın kendini tamir

Pulpanın yani sinir hücrelerini ve damarları kapsayan, dişin merkezinde bulunan odanın kendini tamir edemeyecek şekilde hasar gördüğü durumlarda kanal tedavisi gerekmektedir. Kanal tedavisi, derin çürüğe sahip dişlerde lokal anestezi altında uygulanır. Dişin bulunduğu bölge uyuşturulduktan sonra pulpa odasına ulaşılıp çürük temizlenir. Kök kanalındaki tüm sinirler alınır ve kök kanalı genişletilir. Birden fazla seans gerekli ise seans aralarında dişin üzeri geçici dolguyla kapatılır. İltihaplanma son bulunca kanal özel dolgu maddesiyle kök ucuna kadar doldurulur.

İşlem sırasında diş uyuşturulduğu için ağrı duyulmaz fakat işlemi takip eden birkaç gün canlı olan dişlerde katlanılabilir ufak sızlamalar olabilir. Uygulama sonrasında diş tamamen hissizleşir ve sıcak-soğuk hassasiyeti gibi şikayetler kaybolur. Bunun yanı sıra diş işlevini yitirmez ve görevini aynı şekilde devam ettirir.

Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tedavi sonrası hastanın kontrollerine düzenli devam etmesi ve rutin ağız bakımını yapması gerekir. Dişin canlı dokuları alındığı ve beslenmesi sonlandığı için canlı dişlere oranla daha korunmasız ve dayanıksızdır. Bu sebeple kırılmaya yatkın olan kanal tedavili dişi uzun yıllar muhafaza edebilmek açısından dıştan güçlü bir restorasyon önemli bir faktördür. Kanal tedavisi yapılan diş de diğerleri gibi çürümeye devam edebilir, bu sebeple hastanın diğer dişleri gibi tedavili dişinin de temizliğine önem vermesi, sert gıda tüketimine özen göstermesi gerekmektedir. Hastanın öz bakımına bağlı olarak kanal tedavili diş uzun yıllar dayanır.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Tedavi süresi dişin durumuna bağlı olarak 1-2 seans sürebilir. Diş iltihaplıysa enfeksiyon tamamen geçinceye dek birkaç seans gerekli olabilir. Komplike bir durum yoksa genellikle tek seansta tedavi gerçekleşir.

Kanal tedavisi sonrasında ağrı devam ederse?

İşlem sonlandıktan sonra belirli bir süre geçmesine rağmen ağrının tekrarlaması beklenmeyen bir durumdur. Mutlaka diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Bazı durumlarda diş yeniden enfekte olmuş olabilir. Böyle bir durum söz konusuysa kanal dolgusu yetersiz yapılmış olabilir. Bu durumda retreatment adı verilen işlem uygulanır.

Retreatment:Daha önce yapılan kanal tedavisinin başarısız olduğuna dair semptomlar ya da potansiyel bir başarısızlık söz konusuysa yeni bir tedavi uygulanır. Bu işlem, kanal dolgusunun sökülerek kök kanalının temizlenip tekrar doldurulması ile gerçekleştirilir. Bu tedavi de sonuç vermezse "kök ucu rezeksiyonu" adı verilen cerrahi müdahaleyle diş tedavi edilir.

Enfekte olmuş her diş için öncelikle kanal tedavisi düşünülmelidir. Kötü yapılmış bir kanal dolgusu olsa bile dişe tedavi şansı tanınmalı, çekim düşünülmemelidir.

Tıp dilinde kanal tedavisine endodonti terimi karşılık gelir. Endodonti genel anlamıyla kök kanalı tedavilerinin gerçekleştirildiği ana bilim dalıdır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
17 Şubat 2015 Salı - 16:34

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa