Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Miyom Nedir?


Miyomlar, kadınların rahimlerinin farklı bölgelerinde, farklı sıklıklarla, çoğu kadının menopoza kadar küçük veya büyük sahip olduğu iyi huylu tümörlerdir.

Miyomlar, kadınların rahimlerinin farklı bölgelerinde, farklı sıklıklarla, çoğu kadının menopoza kadar küçük veya büyük sahip olduğu iyi huylu tümörlerdir. Boyutları 1-15 cm arası değişebilen ultrasonla görülebilecek büyüklüktelerdir. Dişilik hormonu ile beslenen miyomlar hamilelik ve üreme dönemlerinde büyüme gösterirler. Oluştukları yerlere göre isim alan miyomlar iç yüzeyde ise submuköz, kas üzerinde ise intramural, rahmin dışında ise subseröz olarak adlandırılmıştır.

En sık görüleni intramural miyomlardır. Benzer sorunlara yol açarlar. %15'lik bir dilimin şikayetçi olduğu hastaların belirtilerinde karın ağrısı, dolgunluk hissi, sırt ve bacak ağrısı, sık idrar gelmesi, adet kanamasının uzaması, kabızlık, seks sırasında ağrı oluşumu, kansızlık genel sorunlardır. Bütün bu sorunlar miyomun yapısında dejenerasyona (bozulma) yol açar. Bu yüzden miyomlar ya büyür ya da küçülür.

Kadın Doğum ve Radyoloji bölümünde ultrasonografi ile bir kısmı tespit edilebilir. Bazı hallerde hastanın MR çektirmesi gerekebilir. Ameliyat sadece çok ciddi bir kansere dönüşme olasılığı taşıyan miyomlarda ve şikayetlere yol açıyorsa tercih edilir.

Gebelik döneminde sorun teşkil edebilecek miyomlar ya da rahim tamamen ameliyat ile alınır. Estetik bir sıkıntı yaratmaz. Ağrı ve kanamalar genellikle oluşmaz. Böylece mikrop kapma olasılığının düşük olması çok büyük bir avantajdır. Laparoskopik operasyonla hemen sonuç alınır. Hastalığın aktarımında genler çok önemli yer sahibidir. Ameliyatsız tedavi için MR ile ses dalgalarının gücünü kullanarak MR-HIFU işlemi kullanılmaktadır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
01 Haziran 2015 Pazartesi - 18:15

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa