Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?


Rahim ağzı kanseri meme kanserinden sonra kadınlarda en fazla görülen 2. kanser çeşididir. Erken tanı ile çok daha kolay tedavi edilebilmekle beraber geç kalındığında metastaz ile yayılım göstererek ölümcül sonuçlara sebep olabilir.

Vajenden rahime geçişteki bölgeye Serviks yani rahim ağzı denmektedir. Bu bölge rahim için bariyer oluşturmakta ve dışarıdan cinsel yolla giriş yapan enfeksiyonların rahime geçişini engellemektedir. Ayrıca hamilelikte de bebeğin rahimde tutulumunu sağlar. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü buradaki hücre yapısını bozarak hücrelerin kontrolsüz çoğalmalarına ve kanser oluşumuna sebep olur. Bu kanser türüne de Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri denir.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinin Sebebi Nedir?

Rahim ağzı kanserinin en büyük sebebi HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonudur. Bu virüsün yüzden fazla çeşidi olmakla beraber tip 16 ve 18 kansere, tip 6 ve 11 genital siğillere sebep olmaktadır. Bu virüs genellikler cinsel ilişki yolu ile bulaşmaktadır. Rahim ağzı kanseri genelde yaş ortalaması 50 olan kadınlarda görülmekle beraber son dönemde genç kadınlarda da rastlanmaya başlanmıştır. Cinsel hayatı çok genç yaşta başlamış, sık doğum yapmış ve sigara içen kişilerde daha yüksek oranlarda görülmektedir.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıklar farklı hastalıklarda da görülebilir, bu nedenle doktorunuz sebebin tam olarak ne olduğunu anlamak adına size çeşitli testler uygulayacaktır.

  • Vajina bölgesinde kanama ya da normal olmayan akıntı
  • Genital bölgede ağrı
  • Cinsel birliktelik esnasında oluşan ağrı ve lekelenme şeklinde gerçekleşen kanamalar
  • İleri aşamalarda idrar yolları ve defekasyon problemleri

Rahim ağzı kanseri meme kanserinden sonra kadınlarda en fazla görülen 2. kanser çeşididir. Erken tanı ile çok daha kolay tedavi edilebilmekle beraber geç kalındığında metastaz ile yayılım göstererek ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Erken tanı için uygulanan en yaygın test Pap-smear testidir. Son yıllarda rahim ağzından alınan örneklerde virüs DNA'sının saptanması tanıda kullanılmaya başlanmıştır. Bu testin sonucunda anormal hücre yapıları görülürse aşamasını anlamak adına Kolposkopi ile biyopsi yapılarak rahim ağzından parça alınır ve incelemeye gönderilir.

Erken teşhis konulduğu ve yayılım olmadığı dönemde Konizasyon yöntemiyle Serviksde ki kanserli bölge alınır ve bu %100 başarı veren bir tedavidir. Bu işlem ileride kişinin çocuk sahibi olmasına engel olmaz. Ancak kanserli hücreler daha fazla yayılım göstermiş ise rahmin ve yayılım durumuna göre çevre dokularında alınacağı büyük bir işleme ihtiyaç duyulabilir. Bu işlem sonrası Radyoterapi önerilebilir. Cerrahi bir operasyonla dahi temizlenemeyecek derecede yayılım söz konusu ise sadece Radyoterapi ve Kemoterapi tedavisi uygulanarak tümör küçültülmeye çalışılır.

Rahmi ağzı kanseri riskini karşısında "Kadın Sağlığı ve Hastalıkları" polikliniğimizden randevu alabilirsiniz.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
19 Şubat 2015 Perşembe - 15:20

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa