Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Renkli Doppler Neden Yapılır?


Günümüzde sıkça duyulan ama genel olarak hakkında fazla bilgi sahi sahibi olunmayan renkli doppler aslında bir

Günümüzde sıkça duyulan ama genel olarak hakkında fazla bilgi sahi sahibi olunmayan renkli doppler aslında bir çeşit ultrason yani görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme yöntemi pek çok hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır ve yan etkisi olmadığı içinde hasta sağlığı için bir sorun teşkil etmez.

Renkli doppler de dahil ultrason uygulamalarında kesinlikle X ışını ve radyasyon bulunmamaktadır. Ultrason cihazları ses dalgalarının kullanılarak görüntü elde edilmesi prensibine göre uygulanan bir teşhis yöntemidir.

Ultrason cihazı ses dalgaları ile çalışmaktadır. Doppler ultrason bu ses dalgalarının kan damarları içerisindeki kan hücrelerine çarpıp geri yansırken frekans değiştirmesinden faydalanılarak yapılmaktadır. Renkli doppler incelemesi ise buna ek olarak ekrana damarlardaki kanın akış yönünü ve hızını kırmızı-mavi renklerle çizer. Ekrandaki görülen damarların üzerinde bu renkler belirir, aynı zamanda kalp atımına benzer sesler işitilir.

Renklli doppler ultrason ile en çok incelenen damar bebeğin göbek kordonundaki damarlardır (umblikal damarlar). Bunun dışında boyun damarları, kol-bacak damarları gibi çeşitli damarlar incelenebilir. Özellikle rahim içerisinde gelişme geriliği (iugr) şüphesi olan bebeklerde, anomali varlığında, kalp ritm bozukluğu veya kardiyak anomali varlığında, yüksek tansiyon hastalarında yapılır. Her gebelikte rutin olarak yapılan bir inceleme değildir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
25 Kasım 2014 Salı - 14:12

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa