Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Renkli Doppler Nedir?


Renkli doppler ultrasonografi ses enerjisinden faydalanarak yapılan, radyasyon içermeyen ve emniyetli bir

Renkli doppler ultrasonografi ses enerjisinden faydalanarak yapılan, radyasyon içermeyen ve emniyetli bir inceleme metodudur. Doppler yöntemi ile kemik ve kemikle çevrelenmiş bir kısım anatomik yapılar haricinde birçok yüzeysel/derin organ ve dokulara ait tanısal ve tedavi amaçlı işlem gerçekleştirebilmektedir.

Sadece tanısal olarak kullanılan ultrasonografinin herhangi bir yan etkisi mevcut değildir. Hamilelikte fetus üzerinde kanıtlanmış bir yan etkisi olmadığı için ultrasonografi yöntemi kullanılmaktadır.

Renkli doppler ultrason ya da renkli (color) doppler ultrasonografi yalnızca gebelik takibinde kullanılan bir yöntem değildir. Hamilelik dışında da kadında ve erkekte çeşitli hastalıklarının takibinde kullanılan bir yöntemdir. Power doppler renkli doppler ultrasonografinin bir türüdür.

Ultrason cihazı ses dalgaları ile çalışır. Doppler ultrason bu ses dalgalarının kan damarları içerisindeki kan hücrelerine çarpıp geri yansırken frekans değiştirmesinden yararlanılarak yapılmaktadır. Renkli doppler incelemesi ise buna ilaveten ekrana damarlardaki kanın akış yönünü ve hızını kırmızı-mavi renklerle çizer. Ekrandaki görülen damarların üzerinde bu renkler belirir, aynı zamanda kalp atımına benzer sesler işitilir.

Görüntü oluşturulması sırasında "prob" hasta vücudunda gezdirilirken ‘ultrason jeli’ adı verilen kaygan bir sıvı vücut yüzeyine sürülmekte, böylelikle ses dalgalarının hava tarafından kırılmadan vücut dokularına ulaşması sağlanmaktadır.

Doppler incelemeleri damarsal yapılara ve organların kanlanmalarına yönelik incelemeler olup ve diğer ultrasonografi incelemelere oranla daha uzun sürmektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
25 Kasım 2014 Salı - 14:10

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa