Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Üroloji nedir?


Bilinmeyen Yönleriyle Üroloji Üroloji bölümü kadınların ve erkeklerin üreme sistemlerini incelemektedir.

Bilinmeyen Yönleriyle Üroloji

Üroloji bölümü kadınların ve erkeklerin üreme sistemlerini incelemektedir. Bu branş dalı hem idrar yollarında oluşan ve bu bölgeyi ilgilendiren enfeksiyonların tedavisini içinde barındırdığı gibi üriner sisteme ait cerrahi işlemleri de bünyesinde toplamaktadır. idrar yolları ve üreme sistemini ilgilendiren hastalıkların tümüne birden verilen isim ise ürogenital bozukluklar olarak geçmektedir.

Üroloji sistemi erkeklerde özellikle üremede ve boşaltım sisteminde etkilidir. Kadınlarda ise boşaltım sistemi ile ilgili sorunları daha çok ele alabilmektedir. Kadınları ilgilendiren hastalıkların üreme ve boşaltım sistemleri ile birlikte incelenmesi daha uygun olacağı için özellikle kadınlardaki hastalıklarda kadın hastalıkları ile üroloji beraber çalışmaktadır. Yaş ilerledikçe ürogenital bozukluklar daha sık yaşanmaktadır.

Üroloji de kendi içinde alt bilim dallarına ayrılmaktadır. Bunları sırasıyla; pediatrik üroloji, kadın ürolojisi, androloji, üroonkoloji, nöroüroloji ve endoüroloji olarak sayabiliriz. Ürologlar özellikle bu bölümlerden birini seçerek uzmanlaşmaktadırlar. Üroloji ile ilgili bir rahatsızlığı olduğunu düşünen hastalar aile hekimi veya pratisyen hekimlerin yönlendirmeleri ile ürolojiye sevk edilebilmektedirler.

Androloji Ürolojinin alt dallarından biri olan androloji, cinsel işlev bozuklukları ile ilgilenmektedir. Erkek ve kadının cinsel sağlığı ile erkek kısırlığı en sık rastlanan ve ele alınan rahatsızlıklardır. Bu durumlarla ilgili tüm anatomik, fizyolojik gibi incelemeler yapılmakta ve biyokimya gibi temel araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Bu bölüme dahil olan hastalıklar birçok şikayet ile dile getirilebilmektedir. Erkeklerde ereksiyon sorunlarının yaşanması, cinsel isteksizlik, penis yapısındaki bozukluklar, kadınlarda cinsel isteksizlik ve ağrı sendromları ile erkek kısırlığı sorunlar arasında bahsedilebilmektedir. Ereksiyon sorunları ilaç tedavileri ile giderilebilmektedir. Enjeksiyon tedavileri ve penis protezi gibi uygulamalar ile de kişiye özel tedaviler gerçekleştirilebilmektedir. Hormonal bir sorun mevcut ise tedaviler üroloji, psikiyatri ve endokrinoloji dallarında uzman ekiplerle giderilmektedir. Erkek kısırlığına ise çözüm tüp bebek yöntemi ile tedavidir.

Pediatrik Üroloji Çocukların ürolojik sorunları için geliştirilmiş bir alt bilim dalıdır. Çocuklarda bu hastalıklar oldukça sinsi ilerlemektedir ve geç dönemlere kadar belirti vermeyebilirler. Ancak gelişen teknoloji ile ultrasonlarda bebeğe ait anormallikler belirlenip bebek doğar doğmaz tedavisi yapılabilmektedir. Yine de bazı durumlarda özellikle üroloji bölümünün ilgilenmesi gereken durumlar vardır. Bu durumların başında ultrason kontrollerinde çıkan anormallikler gelir. Yeni doğan bebekte veya sonraki yaşlarında idrar atımında güçlük, cinsel organda şişlik, cinsiyet belirsizliği gibi durumlarda ürolog yardımı alınmalıdır. Sık idrara çıkma isteği, gece veya gündüz idrar kaçırma, böbreklerde ağrı, hatalı sünnetler çok ciddi hastalıklara sebebiyet verecek şikâyetlerdir.

Kadın Ürolojisi İki dalı beraberinde barındırarak ürojinekoloji alt bilim dalını oluşturmuştur. Aşırı aktif mesane, pelvik organın sarkması ve idrar kaçırma gibi şikayetlerle ilgilenilmektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkma sebepleri kişiden kişiye göre değiştiği için kişiye özel tıbbi veya cerrahi tedavilerin uygulanması gerekebilmektedir. Aşırı aktif mesane yaşam kalitesini oldukça düşüren bir rahatsızlıktır. Sürekli idrar yapmaya çıkmak ve çok fazla sıkışıp idrar kaçırma gibi durumlar meydana getirebilmektedir. 20 ve 70 yaş arasındaki kadınların yüzde altmışında bu rahatsızlık görülmektedir. Tedavisi mümkündür. Pelvik organ sarkmaları evde hiçbir cerrahi müdahale yapılmadan yapılacak egzersizler ile önlenebilmektedir. Eğer ilerlemişse de oldukça basit cerrahi müdahalelerle düzeltilebilmektedir. İstek dışı idrar kaçırma ise birkaç çeşit farklı türde olabilmektedir. Bunların sebepleri öncelikle tespit edilerek tedavileri gerçekleştirilmektedir.

Üroonkoloji Böbrek, mesane, prostat, testis kanserlerini içine alan ve diğer ürolojik organlarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalına Üroonkoloji ad verilir. Erken teşhis edildiği takdirde tedavilerinden kısa sürede güzel sonuçlar alınabilmektedir. Her türlü idrar bozuklukları, idrardan kan gelmesi, yumurtalıklarda ağrısız dahi olsa şişlik olması, karın yan boşluklarında ağrı gibi durumlarda mutlaka bir uzman ürolog yardımı almakta fayda vardır.

Nöroüroloji Omurilik, beyin, periferik sinirlerin rahatsızlığı sebebiyle ortaya çıkan idrar atma sorunlarını inceleyen alt bilim dalına Nöroüroloji denir. Sık idrara çıkma, gece idrar sorunları gibi şikâyetlerde göz önünde bulundurularak yapılan tanılar neticesinde bu bölüm ile ilgili sorunların tedavisi yapılabilmektedir.

Endo Üroloji Böbreklerde ve idrar yollarında oluşan taşların tanı ve tedavisi Endoüroloji'nin ilgilendiği konulardır. Tedavileri taşların büyüklüğüne göre birçok şekilde yapılabilmektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
07 Mayıs 2015 Perşembe - 13:04

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa