Özel bir enerji çeşidi olan radyasyon dalgalar tarafından taşınmaktadır. Yine özel cihazlar ile radyasyon üretilebildiği gibi aynı zamanda radyoaktif maddeler tarafında da radyasyon yayılabilmektedir. Tıpta uzun yıllardan beri tedavi yöntemleri arasında kullanılmaktadır. Hastalıklı organlar için radyasyon kullanılması gerektiğinde özel cihazlara gereksinim duyulmaktadır. Işın tedavisi olarak da bilinen bu yöntem yüksek miktardaki radyasyon enerjisinin tedavi sürecinde kullanılması durumudur. Bir diğer adı ile radyo terapi yöntemidir. Radyasyon Onkolojisi bölümünde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Radyoterapinin Vücuda Etkisi Nedir?
Hücreleri öldürebilme ya da parçalayabilme özelliğine sahip olması nedeni ile kanser hücreleri üzerinde yüksek miktarda radyasyon uygulaması yapılmaktadır. Kanser hücrelerinin yapısına bakıldığında normal hücrelerden çok daha hızlı bir şekilde bölünerek çoğaldığı görülmektedir. Tedavinin doğru bir şekilde uygulanabilmesi için doktorlar planlama yapmaktadır. Bu aşamada sağlıklı hücrelerin radyasyona en az seviyede maruz kalması hedeflenirken kanserli hücrelerinde maksimum seviyede radyasyona maruz kalması hedeflenmektedir.
Radyoterapinin Artıları Nedir?
Radyoterapi hemen hemen vücudun her bölgesinde oluşmuş olan kanserli hücreler için kullanılan bir yöntemdir. Yarıya yakın kanser hastalarında radyoterapi yöntemi kullanımı tercih edilmektedir. Bazen tek tedavi yöntemi olarak bile değerlendirilmektedir. Kanserli hastalarda iyileşme sağlayabilme adına tek başına bile etkili olan bir uygulamadır. Cerrahi müdahale gerektiren tümörlerde ameliyat öncesinde tümörü küçültebilmek için de radyo terapi uygulaması kullanılabilmektedir. Cerrahi sonrasında yapılan kontroller sonucunda kalan kanserli hücrelerin temizlenmesinde de kullanılmaktadır. Ameliyat olmadan da radyo terapi ve kemoterapi yöntemlerinin uygulandığı kanser vakaları da bulunmaktadır.
Radyoterapi Uygulamasında Risk Var Mıdır?
Tedavi amacı ile radyoterapi uygulaması yapılmaktadır. Her tedavi yöntemlerinde risk faktörünün bulunduğu gibi radyoterapi uygulamasında da risk bulunmaktadır. Kanser hücrelerinin yok olması için yapılan bu uygulamada normal ve sağlıklı olan hücrelerde zarar görebilmektedir. Dokuların zarar görmesi sonucunda hastalarda yan etkiler oluşur. Doktorun önereceği planlama şekline göre radyoterapi uygulaması alınması gerekmektedir. Bu konuda onkoloji servislerinden destek alınmalıdır. Yan etkilerin seviyesi oldukça düşüktür. Kanserli hücrelerin vücuda zarar vermesi daha yüksek tehlike içerdiği için radyoterapi riskleri daha düşük seviyede kalmaktadır.
Bilgilendirme amaçlıdır.