Genel kullanımda anjiyo, tıp literatüründe ise koroner anjiyografi olarak adlandırılan koroner damar tıkanıklıklarını tespit etmek için kullanılan metoda verilen addır. Doğru yönden bakmak gerekirse anjiyo bir teşhis yöntemidir ve bu teşhis neticesinde uygulanacak tedaviye karar verilmektedir. Koroner anjiyografi, kalp damarları (koroner arter) içine özel bir ilaç verip röntgen ışınları kullanılarak görüntülerinin alınması işlemidir.
İki tür anjiyo söz konusudur. Koroner damarlardaki tıkanıklık ya da sertliği tespit etmek için tercih edlen yöntem sanal anjiyodur. Ancak sanal anjiyo ile bir tıkanıklık tespiti halinde daha detaylı teşhiş için klasik anjiyo kullanılması gerekmektedir.
Klasik anjiyo işleri sanal anjiyoya göre daha uzun sürmekte ve daha çok işlem gerektirmektedir. Klasik anjiyoda kalp damarlarına ulaşmak için çoğunlukla sağ kasık atardamarı (bazen kol) kullanılır. Bunun için burası iğne ile uyuşturulur ve damar içine daha sonra çıkarılmak üzere bir plastik kılıf yerleştirilir. Bu işlem sırasında hasta bazen hafif bir sızı duyabilir. Hastanın tüm işlem süresi boyunca duyduğu sıkıntı budur. Bundan sonraki bölümde hasta herhangi bir şey hissetmez. Daha sonra, adına kateter denilen yaklaşık 2 mm çapında içi boş borucuklar (resim), plastik kılıf yolu ile kalbin damarlarının ağızlarına yerleştirilir ve bu borucuklardan damarları röntgen altında görünür hale getiren özel bir madde (kontrast madde) verilir ve değişik açılardan damarların görüntüleri alınır. İşlem ortalama 15–20 dakika sürer.
Bilgilendirme amaçlıdır.