Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Doğum Sonrasında Yaşanabilecek 4 Sağlık Sorunu


Lohusalık her kadın için zor ve önemli bir dönemdir. Doğumdan hemen sonra ani rahatsızlıklar gelişebilir.

Lohusalık her kadın için zor ve önemli bir dönemdir. Doğumdan hemen sonra ani rahatsızlıklar gelişebilir. Bundan dolayı yeni doğum yapmış kadınlar 24 saat kontrol altında tutulmalıdır. Sık sık tansiyon ölçümü yapılmalı ve oluşabilecek kanamalar kontrol edilmelidir. İlk 24 saat lohusalığın çok erken dönemidir. Bundan sonraki 1 hafta erken lohusalık, geri kalan zaman ise geç lohusalıktır. Lohusalığın ilk zamanları daha riskli olsa da, hemen hemen her döneminde doğum sonrası hastalıklara yakalanma riski vardır.

Doğumdan sonra oluşabilecek hastalıklar nelerdir?

Doğum sonrası kanamaları : Doğum sonrasında kanama olması genellikle normaldir. Ancak kanamalar normal doğum sonrası için 500 ml, sezaryen sonrası için 1 litreyi aşıyorsa riskli olabilir.

Doğum sonrası kanama nedenleri :


  • Kanamayı oluşturacak en ciddi neden "atoni"dir. Atoni doğumdan sonra rahmin kasılamaması ve dolayısıyla açık kalan damarların kapanamaması durumudur. Çok kısa sürede aşırı miktarda kanama görülmesi en güçlü belirtisidir.

  • Daha önce sezaryen doğum yapmış ya da rahime müdahale edilen bir işlem geçirmiş kadınlarda rahim kasında yırtık olması sıklıkla gözlenen bir durumdur. Uterusa yapılan önceki işlemlere bağlı olarak rahim kasının kısmen açılması belirgin bir kanama yaratmazken, rahim duvarının tamamen açılması(uterin rüptür) durumunda belirgin bir kanama görülür ve fetüs tehlikeye girer.

  • Doğum sırasında vajinada, servikste, perinede yırtıklar olması kanamaya neden olur.

  • Doğum yapan kadında pıhtılaşma bozukluğu varsa, doğum sonrası aşırı kanama görülebilir.

  • Plasenta çıkarılma amacıyla dikkatsizce ve kontrolsüzce kordondan çekilirse doğum sonrasından kanama oluşabilir.

  •  

Amniotik sıvı embolisi : Annenin hayatını tehlikeye sokan diğer bir rahatsızlık amniotik sıvı embolisidir. Bu durumda bebeğin amniyon sıvısı annenin kan dolaşımına karışarak akciğer, beyin gibi organlara giden damarlarda tıkanıklığa yol açar. Anne çok kısa sürede hayatını yitirir. Maalesef öncesinde tanı konulup tedavi edilmesi çok güç olan bir rahatsızlıktır. Modern doğumlarda anne ölümlerinin en sık rastlanan nedenidir.

Enfeksiyonlar : Halk arasında "lohusalık humması" bilinen durum doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkar ve yüksek ateşe sebep olur. Doğum eyleminin uzaması ve zarların erken açılması gibi durumlar enfeksiyon riskini arttırır.

Çoğunlukla idrar yolları ve meme enfeksiyonlarının sebep olduğu bu durumum en yaygın türü rahim içi enfeksiyonlarıdır. Genellikle 3. gün ortaya çıkar ve ateş 40 dereceye kadar yükselebilir. Löşi(lohusalık akıntısı) oldukça kötü kokuludur. Enfeksiyon kan yolu ile diğer organlara yayılırsa hayatı tehdit eder. Rahim enfeksiyonu olan hastanın rahmi oldukça hassas ve ağrılıdır. Tedavide uygun antibiyotik kullanımı, sıvı desteği ve yatak istirahati önerilir.

Postpartum Depresyon : Doğum yapan kadınların yaklaşık %10'unda görülen ağlama atakları ve huzursuzluk şeklinde ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bu durum depresyona kadar ilerleyebilir. Daha öncesinde psikiyatrik problemleri olan annelerde durum daha ciddi olabilir. Annenin psikiyatri desteği almasında fayda vardır.

Doğumdan sonra oluşabilecek hastalıkların belirtileri nelerdir?

Lohusalık sağlıklı koşullarda bile kadınlar için zor bir dönemdir. Hastalık belirtisi olan durumlar lohusalık için normal olabileceği gibi ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu durumda aşağıdaki belirtileri yaşayan annelerin acil olarak doktora görünmeleri gerekir.


  • 37.7 derece ve üzeri ateş

  • Saatte bir ped değiştirecek düzeyde kanama

  • İdrar yaparken yanma

  • Hastanedekinden daha fazla kızarıklık, akıntı ya da kesi ağrısı

  • Memede kırmızı çizgiler veya yumru

  • Bulantı ve kusma

  • Uzun süre devam eden şiddetli üzüntü ve depresyon

Sağlıklı bir lohusalık için nelere dikkate edilmelidir?

Doğum sonrası oluşabilecek komplikasyonların bir kısmı doğumdan önce tahmin edilebilir. Bunun için annenin hamilelik döneminde kontrollerini aksatmaması gerekir. Ancak ne yazık ki birtakım rahatsızlıkların ortaya çıkması önceden kestirilemeyebilir. Bu gibi durumlarda annenin hayatı tehlikeye girebilir. Bunu önlemek adına doğum yapılan ortamı seçerken doğum sonrası oluşabilecek sorunlara etkili bir biçimde müdahale edilebilecek ortamlar tercih edilmelidir. Evde yapılan doğumlar bu yüzden risk taşır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 1 yıldız verilmiş.
28 Şubat 2015 Cumartesi - 18:23

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa