Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

NST Nedir ve Neden Yapılır?


Gebelikte herhangi bir risk faktörü olması durumunda 36. hafta itibari ile bebeğin anne rahmindeki kalp atışlarının ve hareketlerinin gözlemlenmesi için yapılması önerilen bir testtir...

Gebelikte herhangi bir risk faktörü olması durumunda 36. hafta itibari ile bebeğin anne rahmindeki kalp atışlarının ve hareketlerinin gözlemlenmesi için yapılması önerilen bir testtir. Fetusun durumunun iyi olduğunu anlamaya yönelik yapılan testlerden biridir. Özellikle doğum için belirlenen sürenin aşılması ve risk durumlarında daha sık tekrarlanabilir.

NST Nasıl Yapılır?

NST işlemi yaklaşık 20 dakika süren bir işlemdir. Bazı durumlarda bebeğin uyuduğu düşünülerek anneye şekerli gıdalar verilir ve bebeğin uyanması beklenerek tekrarlanabilir. İşlem öncesi annenin karbonhidrat ağırlıklı bir öğün tüketerek tok gelmesi önerilir. Uzanması istenen annenin karnına iki adet prob (alıcı) bir kemer yardımı ile yerleştirilir. Bu problardan biri annenin karnındaki kasılmaları, diğeri bebeğin kalp atışını izler. Bağlanan probların yanı sıra annenin eline bir buton verilir ve bebekle ilgili bir hareketlilik, kasılma hissettikçe bu butona basması istenir ve sonuçlar bir grafik halinde aktarılır.

NS TSonuçları Nasıl Yorumlanır?

NST testinin iki sonucu vardır, Reaktif ve Non reaktif NST olarak adlandırılırlar. Bu sonuçlar bebeğin kalp atışlarının seyrine göre belirlenir. Reaktif sonuçlanan testte gebeliğin bir hafta daha olumlu seyredeceği kabul edilir ve bu olumsuz sonuca göre daha geçerlidir. Non Reaktif çıkması durumunda bir olumsuzluk kabul edilir ama bunun netleştirilmesi için farklı testler devreye sokulur, yani sadece NST sonucuna göre olumsuzluk netleştirilmez.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
28 Mayıs 2015 Perşembe - 09:48

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa