Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Katarakt Hastalığı


Katarakt Nedir? Katarakt göz merceğinin (lensin) tamamının ya da bir kısmının şeffaflığını kaybederek buzlu

Katarakt Nedir?

Katarakt göz merceğinin (lensin) tamamının ya da bir kısmının şeffaflığını kaybederek buzlu bir görünüm almasıdır. Katarakt hastalığında göze ulaşan ışık demetleri retinaya ulaşamaz ve göz görme yeteneğini kısmen ve/veya tamamen kaybeder. Katarakt her yaşta görülebilir. Ancak katarakt denildiğinde ilk akla gelen ileri yaşlarda ortaya çıkan ve en sık görülen tip olan erişkin kataraktlarıdır.

Katarakt hastalığı normal yaşlanma süreci ile ortaya çıkan bir hastalık olsa da, çeşitli faktörler bu oluşumu hızlandırabilir, hatta genç yaşlarda katarakt oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Katarakt 'ın Nedenleri?


  • Sigara kullanımı

  • Çeşitli toksik maddelere, morötesi ışınlara (güneş), yüksek ısıya ya da radyasyona uzun süre yoğun biçimde maruz kalma

  • Çeşitli ilaçların (kortizonlu ilaçların) uzun süreli kullanımı

  • Çeşitli kronik hastalıklar ve özellikle şeker (diyabet) hastalığı sayılabilir.

  • Göze alınan künt ya da delici darbelerin gözde yol açtığı travmalardır.


Katarakt’ın Belirtileri Nelerdir?

  • Buzlu, buğulu, bulutlu ya da puslu görme

  • Renklerin soluk görülmesi

  • Karanlıkta görme güçlüğü,

  • Parlak nesnelerin etrafında hale görülmesi

  • Gözlerde kamaşma

  • Aydınlıkta görme güçlüğü

  • Tek gözle bakıldığında çift görme

  • Gözlük numaralarının sıkça değişmesidir.


Katarakt Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikli olarak hasta detaylı bir muayeneden geçirilir. Gözün bütün bölümleri önden arkaya doğru değerlendirilir. İncelemeler en önde bulunan kornea denilen cam tabakanın incelenmesinden başlayarak arkasında bulunan göz merceğinin incelenmesiyle devam eder. Gözün renkli kısımları ise ilaçlarla genişletildikten sonra, göz merceği detaylı olarak muayene edilir. Hastalardaki görme azlığının nedeni neyse bu durum araştırılarak rahatsızlığın katarakt olup olmadığı kesinleştirilir.

Kataraktı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Diğer göz rahatsızlıkları, şeker, tansiyon gibi bazı hastalıklar kataraktın ortaya çıkışını kolaylaştırabilir. Örneğin; yüksek miyopisi olanlarda katarakt daha fazla görülür. Göz tansiyonu olanlarda veya çiftçiler gibi ışığa maruz kalanlarda katarakt kolay ortaya çıkar. Isı da katarakt üzerinde önemli rol oynuyor. Fırıncılarda, demir dövme işiyle uğraşanlarda ya da aşırı ısıya maruz kalan mesleklere sahip olanlarda katarakta sık rastlanıyor. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda ve zencilerde katarakt daha fazla görülüyor.
Göze darbe gelmesi, iğne, çivi, diken batması gibi kuvvetli bir travmanın hemen arkasından katarakt gelişebilir, travmanın şiddetine göre etkisi de değişebilir. Eğer travma büyükse katarakt hızla büyüyebilir.
Normal görme düzeyine sahip görmeyi %100 diye değerlendirirsek, katarakt oluştuğu zaman bu oran %10’a düşebilir. Ama bu kataraktın derecesine göre değişir. Bazen görme kaybı %90’da da kalabilir.

Katarakt Kalıcı Körlüğe Neden Olur mu?

Katarakt şeffaf olan lens, matlaşmaya başladığı için gözün önünde görme netliğini bozan bir sis perdesinin oluşması gibidir. Gözün bölümleri kamera parçalarına benzer. Gözde de tıpkı kameraların içindeki gibi lensler var. Fotoğraf makinesinin lensi lekelendiğinde ya da çizildiğinde fotoğrafın bulanık olması gibi, insan gözünde de katarakt sonucu lens saydamlığını yitirir. Bu durum görüntüyü bulanıklaştırır ve hastalarda görmede bulanıklıklara neden olur. Ancak katarakt konusunda bazı yanlış anlamalar var. Katarakt göz üzerindeki bir film değil, ya da gözü fazla kullanmamaktan oluşmuyor. Ayrıca kalıcı körlüğe ve kansere de yol açmıyor.

Belirtileri Nelerdir?

Kataraktın en önemli belirtisi hastanın görme fonksiyonlarında değişiklik. Bu değişiklik uzağı görememe, yakını görememe şeklinde olabilir. Ya da daha önce kullandığı gözlüklerle net görememe biçiminde ortaya çıkabilir. Hasta baktığı yerlerde gölgeler görüp, renkleri ayırt edemez. Renkler zor veya mat olarak algılanır; özellikle mavi renk konusunda hasta sorunlar yaşar. Bazı hastaların geceleri şikayetleri daha da artar; görmede zorluk veya gece körlüğü belirgindir. Gece karanlığında araba kullananlarda ışıklar etrafında renkli halkalar oluşur. Bunların yanı sıra çift görme, şekilsiz ve bulanık görme, kontakt lens veya gözlük numaralarının sık sık değişmesi, derinlik hissinin kaybı, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi belirtileri var. Bir de bakıldığı yerde siyah lekeler, gölgeler görme gibi şikayetler bize katarakt'ı düşündürür.

Katarakt Hastalığı’ nın Tedavisi Nasıldır?

Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Katarakt cerrahisine genellikle, görme kaybının kişinin normal aktivitelerine engel olacak kadar ilerlediği durumlarda başvurulur. Katarakt kişinin görmesini fazla etkilemiyorsa ameliyat şart değildir. Bazı durumlarda gözdeki başka bozuklukların tedavisi için öncelikle katarakt ameliyatına gerek duyulabilir.
Katarakt cerrahisi şeffaflığını kaybetmiş göz merceğinin çıkarılması ve yerine yapay bir merceğin takılmasıdır.

Her Katarakt Hastası Mutlaka Ameliyat Olmalı mı?

Burada önemli olan kataraktın kişinin araba kullanmasını, gazete okumasını engellemesi. Bazı hastalarda katarakt sadece %10 görme sorunu olsa bile günlük hayatı etkileyebiliyor.

Katarakt Ameliyatının Başarı Oranı?

Görmenin artışı görme derecesine bağlı. Hastanın ameliyat öncesi görmesi çok düşükse, örneğin %10’a düşmüşse hasta ertesi gün çok mutlu oluyor çünkü görmesi %60-70’lere kadar çıkıyor.

Katarakttan Korunma

Katarakt olma ihtimalinizi sigara kullanmayarak yada sigarayı bırakarak düşürebilirsiniz.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
24 Temmuz 2012 Salı - 13:50

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa